Vrijdag 17 oktober 2014 om 20.15 uur

Zaal Daverlo, Dries 2, 8310 Assebroek

Jan Nolf

De staat van Justitie

 

 

Jan Nolf is licentiaat in de rechten en de criminologie.

Na 10 jaar balie en een carrière van ongeveer 25 jaar als vrederechter in Roeselare ging Jan Nolf in de zomer van 2011 uit “onvrede met het systeem” met vervroegd pensioen. Hij reageerde toen vooral tegen de uitholling van de familiale nabijheidsjustitie.

Pas na zijn pensioen werd Jan Nolf een Bekende Vlaming. Hij is actief als columnist bij onder andere Knack, LeVif/Express, de Morgen en De Tijd. Hij schrijft ook boeken, maar is vooral bekend van zijn blog www.JustWatch.be.

“Ik ben gevoelig, zeg maar overgevoelig, voor het lot van de underdog”, zegt hij zelf in de Knack van 23.09.2014. Hij verklaart dat we de kwaliteit van ons rechtssysteem niet mogen afmeten aan de snelheid of de efficiëntie ervan, maar aan de zorg voor de kwetsbaarsten onder ons. Justitie moet de bescherming van de grondrechten centraal stellen en dat gebeurt momenteel niet meer. Justitie wordt gerund als een fabriek.

Jan Nolf wordt wel eens de luis in de pels van Justitie genoemd. Hij hekelt onder andere de GAS-boetes, de haperingen in de rechtsgang (denk maar aan Bernard Westphael en Jonathan Jacob), het feit dat gevangenissen gezien worden als stapelhuizen voor slechte mensen, de maatregelen tegen de Syriëstrijders, de samenstelling en de bevoegdheden van de Hoge Raad voor Justitie, het rijbewijs met punten, … .

Hij beklemtoont dat hij pleit voor de bescherming van de fundamentele rechten van de burger, waaronder het idee dat men pas schuldig is tot er een definitieve veroordeling is en dat geldt dus ook voor de Aquino’s.

De complexiteit van het systeem wordt aangehouden, aldus Jan Nolf, zodat Justitie zijn gang kan gaan, maar dat vormt wel een probleem voor de democratische legitimiteit van ons rechtssysteem.

Kortom, het belooft een interessante avond te worden, waarbij de controverse niet zal worden geschuwd en het vragenuurtje erg boeiend kan verlopen.