Vrijdag 19 december 2014 om 20.15 uur

Cultuurzaal Daverlo, Dries 2, 8310 Assebroek

 

Eerste luitenant Nele Tahon

Militairen en burgers in conflictzones

Afgelopen zomer publiceerde Knack een stuk over het leger met als ondertitel: een zwaarbewapend pensioenfonds. In het leger slaat de vergrijzing immers toe en veroudert ook het materieel. Aangezien de liefde van de Belg – en zeker van de Vlaming – voor het leger nooit groot is geweest, is er ook geen breed draagvlak voor meer geld voor Defensie.

Oorlog voeren is voor het Belgisch leger niet het doel van het bestaan. Het leger heeft wel een rol in een internationale context: het vermijden van oorlog en het bestrijden van barbarij. Het recente inzetten van F16-vliegtuigen kreeg dan ook de steun van de bevolking en haar vertegenwoordigers in het parlement.

Vergeten we ook niet dat het leger de afgelopen jaren belangrijke humanitaire opdrachten heeft uitgevoerd. Een bevoorrecht getuige hiervan is Eerste Luitenant Nele Tahon. Deze nog jonge vrouw is CIMIC-officier (CIMIC staat voor Civiel-militaire Coöperatie) en was de jongste jaren actief in Kosovo (2x), Libanon (2x) en Afghanistan, telkens voor drie à vier maanden.

Zij zal ons onderhouden over haar buitenlandse opdrachten: de aanwezigheid van Belgische  militairen in conflictzones voorbereiden door contacten op te bouwen met de lokale overheid, met religieuze leiders, NGO’s en de plaatselijke bevolking, om op een diplomatische manier ervoor te zorgen dat beide partijen  - militairen en burgers -  goed kunnen samenwerken. De klemtoon zal daarbij liggen op haar ervaringen in Kunduz, Afghanistan.

CIMIC-officieren zijn helemaal geen softies, zegt Nele Tahon met overtuiging. Zij hebben psychologisch inzicht en diplomatiek talent, maar zijn daarbij ook intensief getraind in de militaire technieken om te overleven in gevaarlijke situaties.

We kijken met spanning uit naar het verhaal van deze vrouwelijke officier, die bij het leger het glazen plafond aan het doorbreken is.

 

Let wel: deze lezing vindt plaats in de zaal Daverlo, een nieuwe locatie waarover onze leden bij een vorige gelegenheid bijzonder enthousiast waren. De Dries is een zijstraat van de Daverlostraat.