Zondag 29 mei 2011 – 14 uur
natuurwandeling 
Het domein Ryckevelde en de heemtuin

 

Het domein Ryckevelde vindt zijn oorsprong in een eeuwenoude zandrug en vertoont een grote landschappelijke variatie. De adellijke familie Gilles de Pélichy liet er in het begin van de twintigste eeuw een kasteel bouwen. Het kasteelpark in Engelse landschapsstijl straalt een romantische sfeer uit. Een groots renovatieplan heeft ervoor gezorgd dat het domein talrijke boomsoorten, kruiden, grassen, varens en paddenstoelen bevat en een ideale leefplaats is voor talrijke vogelsoorten.

Midden in het domeinbos ligt de heemtuin, die aangelegd is als een verzameling van typische landschapselementen en biotopen uit de streek: een wegberm, een landduin, een heideveld, een akker, poelen, een bosrand, een loofbos,… Deze bieden plaats aan een grote verscheidenheid aan planten en dieren die door het hedendaagse grondgebruik veelal zeldzaam zijn geworden.

 

Natuurgids Eric Hermy neemt ons mee voor een boeiende wandeling, waarvoor geen bijzondere fysieke paraatheid vereist is. We starten om 14 uur stipt bij het kasteel Ryckevelde, Holleweg, te Sijsele. Vanuit Brugge neemt u de Maalsesteenweg. Ongeveer 200 meter voorbij de Pelderijnstraat (de zijstraat naar de abdij van Male) neemt u tussen de eerste bomenrijen rechts - er staat een verkeersbord “Ryckevelde” - de smalle Holleweg. Aan het einde van deze Parijs-Roubaixachtige kasseiweg ligt het kasteel, met parkeergelegenheid.

Na afloop keren we terug naar de Maalsesteenweg om rechtsaf een goede 500 meter verder – we zijn dan al in Sijsele - na te praten in restaurant tea-room Poortershuyze (Brugse Steenweg 24).  

Voor deze ongeveer twee uur durende wandeling dient u vooraf in te schrijven (max. 25 deelnemers). Dat kan door  tegen 23 mei € 2,50 p. p. (voor de gids) te storten op de rekening van VVA Brugge (BE49 4700 2621 4171 - KREDBEBB), met vermelding ‘Ryckevelde’.