VVA Nieuwsbrief

Zondag 30 augustus: vriendenuitstap

Kortrijk : het Korte Rijk?

 
‘Kortrijk is Brugge niet’. Het ‘Texas van Vlaanderen’ heeft nooit bijster veel indruk op gemaakt op de Bruggelingen. Voor het ‘Belang van Limburg’, de ‘Gazet van Antwerpen’ of ‘De Gentenaar’ bestaat er geen equivalent in West-Vlaanderen. En daar zit de rivaliteit tussen Kortrijk en Brugge voor een belangrijk stuk in tussen. Jarenlang waren de verbindingen, zowel via de weg als via het spoor, tussen de twee steden aartsslecht.
 
Daar is nu verbetering in gekomen. De twee steden werken samen voor de tentoonstelling ‘Vrouwen van Vlaanderen’ die zowel op Brugs (Male) als Kortrijks grondgebied plaats heeft, met Rumbeke tussenin. ‘Vrouwen van Vlaanderen’ schetst het verleden van de negende tot de vroege zestiende eeuw gezien door de bril van de gravinnen en gravendochters. De tentoonstelling in de Groeningeabdij en de Onze-Lieve-Vrouwekerk is volledig afzonderlijk te bezoeken. Gidsen zullen er ons rondleiden.
 
Na de koffietafel bekijken we hoe Kortrijk haar stedenschoon op een originele manier valoriseert. Vijf Belgische en vijf buitenlandse tuinontwerpers hebben verborgen of verwaarloosde publieke ruimten omgetoverd tot oorden van rust, verrassing en fantasie. Ze experimenteren er, zowel op het vlak van waterbeheersing en gevelbegroeiing als van verlichting als tuinmeubilair. Over ‘Secret Gardens’ krijgen we de nodige deskundige uitleg.
We sluiten het bezoek aan de stad af met een rondgang in het fel onderschatte begijnhof.
 
Nadien trekken we naar het Goed ten Houte in de heuvels in het zuiden van de stad waar ons een uitgebreide barbecue wacht. We beschouwen die maaltijd als het jaarlijkse souper van de vereniging en daarom is die wat prijzig. De kwaliteit zal echter van die aard zijn dat zij een ‘dynamische stad in een dynamische regio’ waardig is. En dan is het Korte Rijk uit. Rond 22 uur zijn we terug in Brugge.
 
Interesse? Stort 76 euro per persoon op rekening nr. 470-0262141-71 van VVA Brugge voor 20 augustus 2009 (de betaling geldt als inschrijving). We vertrekken op zondag 30 augustus om 9 uur stipt aan de vertrouwde parking van het St.-Lodewijkscollege (Magdalenastraat, Sint-Andries).