Vrijdag 29 oktober 2010 om 19.45 u.
Ontmoetingscentrum KBC
Steenstraat 38 te 8000 Brugge

Dirk Tieleman
Iran, de derde revolutie


Iran 1949: In het nieuws zijn enkel Iraanse mannenstemmen te horen. Regeren  is een mannenaangelegenheid in Iran, ook de kerk is een mannenbastion. Vrouwen hebben er niets te vertellen. Iran zit nog volop in de Middeleeuwen en wordt, met de steun van het Westen, geregeerd door een sjah. De bevolking wordt er hardhandig onderdrukt, maar wil uitbreken en één van de grootse industrienaties worden.
Iran 1979: Het keizerrijk wordt van de kaart geveegd. Door een  brede opstand van geestelijken, studenten, intellectuelen, middenstanders en vele maatschappelijke organisaties komt de sjah ten val. De machtigste politieke partij, die van de geestelijkheid, helpt ayatollah Khomeini aan de macht. Het is het begin van het fundamentalisme. Iran wordt niet-kapitalistisch en niet-communistisch. Het slaat een derde weg in. Het wordt als eerste land ter wereld een godsstaat, gebaseerd op het fundament van de islam, op de islamitische leefregels en wetten van de koran. Khomeini sticht er een islamitische republiek zoals Allah, God ze had gewild.

Iran 2010 : Ons beeld van Iran wordt ingekleurd door de omstreden conservatieve president Ahmadinejad. Hij ontkent de Holocaust, zou Israël het liefst van de wereld zien verdwijnen en werkt openlijk aan de ontwikkeling van een kernwapen. De media tonen ons volgende beelden: hysterische Iraniërs die hun vrouwen in zwarte doeken wikkelen en een regime achterna lopen dat hen wil terugvoeren naar de Middeleeuwen. Maar tegelijk zien we ook foto’s van moderne, stadse Iraanse vrouwen, met westerse zonnebrillen en een iPod. Iran is nog een mannenmaatschappij, maar vrouwen raken steeds beter opgeleid en tasten de grenzen af. Er heerst een dubbele moraal. Het land pendelt tussen vroomheid en vrijheid. De helft van de bevolking is onder de twintig, twee derden onder de dertig. Staan ze klaar om het roer om te gooien voor een derde revolutie?

Als gastspreker nodigden we Iran kenner en voormalig VRT-journalist Dirk Tieleman uit. Hij maakte van nabij de Iraanse revolutie mee toen hij in 1979 met de ayatollah Khomeini meevloog van Parijs naar Teheran. In 2009 reisde hij  terug naar Iran. Hij bezocht het land undercover en bracht verslag uit in zijn boek “Iran, de derde revolutie”. Hij brengt ons een lezing en een film, waarna we de avond afsluiten met de gebruikelijke vragenronde.

Gezien de uitzonderlijke lange tijdsduur van deze activiteit, starten we stipt om 20.00 u.!