Vrijdag 18 februari 2011 om 20.15 u.
d’Abdij, Baron Ruzettelaan 435 te Assebroek

Prof. Dr. Em. Eric Defoort

De toekomst van de Vlaamse Beweging

VVA - Regio Brugge krijgt het bezoek van prof. dr. em. Eric Defoort, zonder twijfel een van de meest originele denkers in de huidige Vlaamse Beweging.

'Ik wilde de jongere generaties meekrijgen... Om hen aan te spreken hebben we nieuwe methodes nodig om in de 21ste eeuw ons gedachtegoed, onze boodschap te verspreiden. We mogen ons niet opsluiten in de traditionele en al overtuigde Vlaams-nationale middens. Gelukkig dat we die hebben hoor, ik stoot ze helemaal niet af.'
Dit is een uitspraak van Eric Defoort op 28 augustus 2009, bij zijn ontslag als voorzitter van de Vlaamse Volksbeweging. Zij tekent de loopbaan van deze vroegere ondervoorzitter van de Volksunie, die mee aan de wieg stond van de NVA maar in het begin van de jaren tachtig gecharmeerd was door de doorbraakoperatie van Karel Van Miert en lid was van Sienjaal, een initiatief van Maurits Coppieters en Norbert De Batselier. Van jongs af aan was hij vergroeid met het Vlaams nationalisme, maar kwam hij ook geregeld in conflict met gevestigde namen in deze politieke denkrichting. Eric Defoort is voorstander van een brede waaier van meningen binnen de Vlaamse Beweging en de Vlaamse democratie moet dan maar uitmaken in welke richting de samenleving zal evolueren.

Prof. Defoort is voorzitter van de Europese Vrije Alliantie, een partij die een aantal Europese nationalistische partijen groepeert rond het subsidiariteitsprincipe. Europa krijgt beslissingsmacht in zoverre die bevoegdheden duidelijke schaalvoordelen opleveren, maar voor het overige moet de macht zo dicht mogelijk bij de volkeren zelf blijven.

Het zal zeker de moeite lonen om die man aan het woord te horen. Zijn enorme culturele bagage en zijn talenkennis maken hem tot een sterke voorzitter van een Europese partij en in een vereniging als de onze zal hij zich als een vis in het water voelen.