Vrijdag 18 maart 2011 om 20.15 u.
Hof van Watervliet, Oude Burg 27 te Brugge - zaal 14
Prof. Dr. Marleen Temmerman
Mama Daktari

Marleen Temmerman is gewoon hoogleraar in de verloskunde-gynaecologie aan de Universiteit Gent en afdelingshoofd van de afdeling verloskunde aan het UZ Gent. 

Ze heeft de leiding over het ICRH een internationale onderzoekseenheid, erkend door de Wereldgezondheidsorganisatie. 

Marleen Temmerman heeft vorig jaar in Londen de Lifetime Achievement Award gekregen van het gereputeerde British Medical Journal. Prof. Temmerman ziet in de prijs een uitgelezen kans om thema's als gezondheid en vrouwenrechten opnieuw onder de aandacht te brengen.  Zij werd voor haar hele carrière geprezen als "iemand die politiek en geneeskunde perfect weet te combineren en daardoor een unieke gangmaker is op het vlak van gezondheidszorg". 

Als wetenschapper en arts leidde Marleen Temmerman 5 jaar lang een onderzoeksproject over aids aan de Universiteit van Nairobi, Kenia. Ze kwam er terecht in een ziekenhuis in de sloppenwijken van Nairobi, waar gemiddeld 80 vrouwen per dag bevallen.

Senator Marleen Temmerman heeft als vrouwenarts en professor al heel wat publicaties op haar naam.  In haar boek, Mama Daktari, beschrijft ze de ervaringen in haar kliniek in Afrika en hoe ook wij betrokken zijn bij wat daar gebeurt. 

In Mama Daktari - 'mevrouw dokter' in het Swahili - brengt Marleen Temmerman enkele schrijnende verhalen uit haar Afrikaanse praktijk. 

Als senator legt ze zich vooral toe op volksgezondheid en ontwikkelingssamenwerking.  

Het verhaal van deze sociaal geëngageerde en gedreven vrouw is beslist een aanrader.